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OFFICIAL OPINION

David R. Williams, Executive Director

Georgia Superior Court Clerks’ Cooperative Authority
Suite 100

1875 Century Boulevard

Atlanta, Georgia 30345

Re:  The amount required to be withheld and paid over to the Peace Officers’
Annuity and Benefit Fund in criminal or quasi-criminal cases for violation
of state statutes, county ordinances, or municipal ordinances is not
required to be withheld and paid over in cases involving the failure to
wear a seat safety belt in a motor vehicle under O.C.G.A. § 40-8-76.1(¢).

Dear Mr. Williams:

This responds to your request for an official opinion regarding the application of the
requirement for withholding and remittance to the Peace Officers’ Annuity and Benefit-
Fund in cases involving violations of the provisions of O.C.G.A. § 40-8-76.1. O.C.G.A.
§ 40-8-76.1 generally provides for the imposition of a fine of $15.00 for the failure to
wear a seat safety belt in a motor vehicle. O.C.G.A. § 40-8-76.1(e) specifically provides
in relevant part that:

(e)(1) Except as otherwise provided in paragraphs (2) and
(3) of this subsection, a person failing to comply with the
requirements of subsection (b) of this Code section shall
not be guilty of any criminal act and shall not be guilty of
violating any ordinance. A violation of this Code section
shall not be a moving traffic violation for purposes of Code
Section 40-5-57.

(2) A person failing to comply with the requirements of
subsection (b} of this Code section shall be guilty of the
offense of failure to wear a seat safety belt and, upon
conviction thereof, may be fined not more than $15.00; but,
the provisions of Chapter 11 of Title 17 and any other
provision of law to the contrary notwithstanding, the costs
of such prosecution shall not be taxed nor shall any
additional penalty, fee, or surcharge fo a fine for such
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offense be assessed against a person for conviction thereof.
The court imposing such fine shall forward a record of the
disposition of the case of failure to wear a seat safety belt to
the Department of Motor Vehicle Safety.

0.C.G.A. § 40-8-76.1(e) (emphasis added).

Clearly, O.C.G.A. § 40-8-76.1(c)}(2) specifically prohibits the imposition of any
additional penalty, fee, or surcharge to the $15.00 fine for the failure to wear a seat safety
belt. See 2005 Op. Att’y Gen. 05-4 1. 2. However, the issue that you have raised is
whether amounts that would otherwise be withheld and paid over to the Peace Officers’
Annuity and Benefit Fund in accordance with O.C.G.A. § 47-17-60 should be withheld
from fines imposed under O.C.G.A. § 40-8-76.1. O.C.G.A. § 47-17-60(a) provides
relevantly that:

(a) A portion of each fine collected and each bond
forfeited and collected in any criminal or quasi-criminal
case for violation of state statutes, county ordinances, or
municipal ordinances, which case is before any court or
tribunal in this state, shall be paid to the secretary-treasurer
according to the following schedule:

(1) Three dollars for any fine or bond forfeiture of more
than $4.00, but not more than $25.00;

(2) Four dollars for any fine or bond forfeiture of more than
$25.00, but not more than $50.00;

(3) Five dollars for any fine or bond forfeiture of more than
-$50.00, but not more than $100.00;

(4) Five percent of any fine or bond forfeiture of more than
$100.00.

! With regard to the additional penalties under O.C.G.A. § 15-21-73, the same conclusion applies to the
$50.00 fine imposed under O.C.G.A. § 40-8-76(b)(2) for the failure to provide for the proper restraint of
children under six years of age. O.C.G.A. § 40-8-76(b)(2) provides relevantly that “[njo court shall
impose any additional fees or surcharges to a fine for . . . a violation {of O.C.G.A. § 40-8-76).” However,
because O.C.G.A. § 40-8-76 does not include language indicating that a person violating its provisions
“shall not be guilty of any criminal act and shall not be guilty of violating any ordinance™ as is found in
0.C.G.A. § 40-8-76.1(¢), the amounts required to be withheld for the Peace Officers” Annuity and Benefit
Fund under 0.C.G.A. § 47-17-6((a) are required to be withheld in cases involving violations of 0.C.G.A.
§ 40-8-76.

OFFICIAL OPINION




David R. Williams
Page 3

(emphasis added). The amount that is paid to the Peace Officers’ Annuity and Benefit
Fund is “[a] portion of each fine collected and each bond forfeited and collected . . . .”
Id? Thus, the amount paid to the Peace Officers’ Annuity and Benefit Fund is actually
withheld from the fine or bond and not added to the fine or bond. O.C.G.A.

§ 40-8-76.1(e}(2) expressly prohibits “any additional penalty, fee, or surcharge” but does
not prohibit withholding amounts from the fine imposed.

A prior opinion of this office has recognized that “contributions to the Peace Officers’
Annuity and Benefit Fund are to be made in all criminal and quasi-criminal cases when a
fine is collected or a bond 1s forfeited in a prescribed amount.” 1972 Op. Att’y Gen.
72-29. Even if not a criminal violation, the willful failure to do an act required by statute
or ordinance ordinarily involves conduct of a quasi-criminal nature. Muller v. English,
221 Ga. App. 672, 676 (1996). The violation of a local ordinance is a quasi-criminal
matter. DeKalb County v. Gerard, 207 Ga. App. 43, 43 (1993). The language providing
that violators “shall not be guilty of any criminal act and shall not be guilty of violating
any ordinance” in O.C.G.A. § 40-8-76.1(e)(1) expressly precludes a finding that the
violation is of a criminal nature. It also appears to preclude a finding that the violation is
of a quasi-criminal nature since a violator “shall not be guilty of violating any
ordinance.” Thus, O.C.G.A. § 40-8-76.1(e)(1) precludes the collection of the amounts
for the Peace Officers’ Annuity and Benefit Fund since those amounts are triggered by
“fine[s] collected and . . . bond[s] forfeited and collected in any criminal or quasi-
criminal case for violation of state statutes, county ordinances, or municipal

ordinances . ...” O.C.G.A. § 47-17-60(a) (emphasis added). As there is no criminal or
quasi-criminal violation in cases involving O.C.G.A. § 40-8-76.1(e), the required
prerequisite to withholding funds for the Peace Officers’ Annuity and Benefit Fund of a
“violation of state statutes, county ordinances, or municipal ordinances” is not satisfied.’

Based on the foregoing, it is my official opinion that the amount required to be withheld
and paid over to the Peace Officers’ Annuity and Benefit Fund in criminal or quasi-
criminal cases for violation of state statutes, county ordinances, or municipal ordinances
is not required to be withheld and paid over in cases involving the failure to wear a seat
safety belt in a motor vehicle under O.C.G.A. § 40-8-76.1(e).

? The withholding requirement for the Peace Officers® Annuity & Benefit Fund has been broadly construed
to include all cases in which “costs are collected, whether as part of a fine, bond, or as a result of 2
settlement and nolle prosequi.” 1963-65 Op. Att’y Gen. p. 609,

’ In a somewhat similar manner, where no fine is imposed, the additional penalties under 0.C.G.A.

§ 15-21-73 do not apply. Rawis v. State, 210 Ga. App. 408, 409 (1993); 2005 Op. Att’y Gen. U05-4.
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Issued this ég A day of mﬂﬁﬁ , 2008.

Sincerely,

DI

THURBERT E. BAKER N
Attorney General
Prepared by:
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